Linda

Paginasecties
Text

Linda van den Heuvel, voorzitter en zweminstructeur Helmondse Reddingsbrigade De Reddingsklos

Ik begon als 6-jarige met het volgen van zwemlessen. Op een gegeven moment ben ik als 15- of 16-jarige hulpinstructeur geworden. Ik weet er eigenlijk niet zoveel meer van. Ik gaf mee zwemles, volgde een opleiding tot instructeur en diverse Varend-opleidingen en ben zo blijven hangen. Het ging eigenlijk allemaal vanzelf. In het dagelijks leven ben ik leerkracht op een basisschool, dus je kunt wel zeggen dat ik een passie heb voor kinderen lesgeven.

De Reddingsklos

Onze missie is meer veiligheid in, op en langs het water. We doen het uiterste om te zorgen dat er niemand verdrinkt en iedereen veilig kan genieten van het vele water dat Nederland telt. Daarbij is het leren zwemmen natuurlijk een belangrijk onderdeel. Ik wil ouders informeren en over de zwemlessen in gesprek gaan. Het gaat immers om hun waardevolste bezit, daar wil ik aandacht aan besteden binnen de mogelijkheden die wij hebben. Verder vind ik het sociale aspect belangrijk: kinderen leren samenwerken, dat ze mogen zijn wie ze zijn. 

Wat het oplevert

Het brengt mij veel, vooral vriendschappen en samen iets voor de maatschappij betekenen. Ik vind het heel mooi dat je iets doet voor anderen zonder dat je daar iets voor terug hoeft te hebben. Dat vind ik bij anderen ook altijd een hele mooie eigenschap. Ik vind het prima als mensen dit niet willen, maar het heeft wel iets onbaatzuchtigs. Je krijgt er trouwens wél iets voor terug: de kleine dingen tellen ook mee, zoals een barbecue met alle vrijwilligers, een kerstpakket en samen activiteiten bijwonen. Ik vind het zelf ook fijn om te kunnen zwemmen en bewakingen te doen of andere mensen te leren varen. Het is ook mooi als kinderen en ouders laten merken dat ze waarderen wat je doet.

"Die enthousiaste snoetjes van de kinderen als ze naar een nieuw badje mogen of mee op kamp zijn geweest – onbetaalbaar!"

Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan onze samenleving. Het geeft een goed gevoel als je iets voor een ander doet. We hebben ook een mooi doel, namelijk kinderen leren zwemmen en redden. We kunnen echt iets betekenen voor de mensen. Bovendien kan ik er mijn passie en energie in steken, dat voelt ook heel fijn.

www.dereddingsklos.nl