Mieke

Paginasecties
Text

Mieke Manders-Joosten, Kasteelgids Museum Helmond

Ik heb altijd in onze eigen winkel gewerkt en naast mijn gezin veel tijd besteed aan en gezorgd voor mijn ouders. Na al dat zorgen wilde ik graag iets uitdagends doen. Rondleidingen geven in het kasteel leek me geweldig. Eerst hoorde ik dat ze niemand nodig hadden maar uiteindelijk mocht ik op gesprek komen. Jazeker, in die tijd moest je echt solliciteren! In 1999 ben ik begonnen met rondleidingen in het Kasteel en de Kunsthal. De Kunsthal is geprofessionaliseerd, daar werken nu alleen nog betaalde krachten. 

Elke rondleiding is een feestje

Ik ben al 21 jaar kasteelgids en ik vind het nog steeds geweldig om te doen. Het is heel afwisselend. Groepen schoolkinderen van kleuters tot groep 8, scholieren en volwassenen en nu gaan we ook starten met mensen met beginnende dementie. Hier heb ik een opleiding voor gevolgd, zo blijf ik steeds weer nieuwe dingen leren. De enthousiaste reacties van mensen, dat maakt elke rondleiding weer een feestje. Ik bereid me telkens weer voor op elke groep die ik ga rondleiden. Ieder keer pas ik mijn verhaal aan. Ik weet zo veel dat ik maar blijf vertellen. Als er een boeking is van een groep die maar één uur heeft dan weten ze dat ze mij niet moeten inzetten; ik loop altijd uit!

Het is zo fijn om ergens bij te horen. De collega’s, mensen van het museum en de andere gidsen beteken veel voor me. Ze tonen belangstelling en we doen wel eens iets gezelligs met elkaar. Ik heb er ook vriendschappen aan over gehouden.

Ze weten me ook altijd weer te vinden voor allerlei hand- en spandiensten. Ik ben handig met naald en draad en heb oog voor decoratie. Veel van de verkleedkleren voor de kinderen heb ik gemaakt. Ik vind het leuk om de juiste finishing touch te verwezenlijken, bijvoorbeeld bij de inrichting van nieuwe kamers. Dit alles geeft me echt voldoening.

www.museumhelmond.nl