LEV-vrijwilliger Babette Blom
Datum

Babette Blom, Buurtbemiddeling

Inhoud

Babette woont met haar man in Eindhoven en is vrijwilliger bij LEVgroep. Ze werkt als freelancer bij verschillende organisaties om teamleiders te begeleiden en coachen in het omgaan met onzekerheid en weerstand of conflict. In haar vrije tijd wandelt en leest ze graag of schrijft ze gedichten.

Vrijwilliger in hart en nieren

Babette is haar hele leven al vrijwilliger. Waar ze ook woonde, ze wilde er vrijwilligerswerk doen. In haar studententijd was ze vrijwilliger bij De Telefonische Hulpdienst en later is ze samen met haar man pleegouder geworden. Toen ze in Eindhoven kwam wonen, is ze zich actief gaan inzetten voor haar buurt. Hierna zocht ze iets anders en kwam buurtbemiddeling op haar pad. Inmiddels doet ze dit al tien jaar. “Het leuke is, waar je ook woont, je hebt altijd buren. We verschillen allemaal van elkaar. Mij zelf lukt het bijna altijd om iets dat lastig is te bespreken met de ander. Ik merk in mijn omgeving dat dat voor sommige mensen moeilijk is. Als inwoner van Eindhoven vind ik het leuk om mensen te helpen wanneer het hen zelf niet lukt.” vertelt Babette.

Het bemiddelen tussen buren die met elkaar in conflict zijn heeft haar veel geleerd. Zo heeft ze van haar trainers in Eindhoven het GGE-principe geleerd. Dit staat voor je gezien, gehoord en erkend voelen. Als mensen zich langere tijd niet gehoord, gezien en erkend voelen, kan er weerstand of een conflict ontstaan. Door met elkaar hier het gesprek over te gaan voeren, kan er ruimte ontstaan en kan het contact vaak hersteld worden.

Wat doet een buurtbemiddelaar?

Vrijwilliger zijn bij buurtbemiddeling kost 0 tot 8 uur per week. Omdat Babette naast buurtbemiddelaar nog freelancer is, past deze flexibele inzet goed bij haar. Ze behandelt vijf tot zes zaken in een jaar en heeft er in de afgelopen tien jaar ruim 50 afgerond.

Ze gaat altijd met een collega-vrijwilliger op pad en maakt een afspraak met de aangemelde partij, ook wel ‘partij 1’ genaamd. Hier gaan ze langs en luisteren ze naar het verhaal. Daarna gaan ze op bezoek bij de buren, ofwel ‘partij 2’. Normaal gesproken bellen ze gewoon aan en gaan ze het gesprek aan. Nu, in tijden van corona, voeren de vrijwilligers de gesprekken telefonisch of videobellen ze met de buren. 

Babette vertelt: “Soms heeft iemand het nodig om drie of vier keer hetzelfde verhaal te vertellen. Het gaat eigenlijk om de pijn of het verlangen wat eronder zit.” Ze kan meestal meeleven met beide partijen, maar het is belangrijk om er altijd neutraal in te staan. Wanneer er met beide buren gesproken is, wordt er voorgesteld om op een later moment met zijn allen om tafel te gaan en elkaars verhaal te vertellen. Buren krijgen dan door te luisteren naar elkaars verhaal vaak weer begrip voor elkaars situatie en daarna kan er gemakkelijker samen aan een oplossing gewerkt worden. Een maand na de bemiddeling belt Babette altijd even met de partijen om te kijken hoe de situatie op dat moment is. Gaat het beter?

LEV-vrijwilliger Babette Blom 2

Neutraal blijven

“Soms heb je meteen een oordeel of vind je ergens iets van. Buurtbemiddeling heeft mij gebracht dat ik een oordeel makkelijker opzij kan zetten. Natuurlijk vind ik ook ergens iets van, maar het is niet altijd meer leidend voor mij. Het fijne is dan ook dat je altijd met zijn tweeën op stap gaat, zo kun je elkaar erop attenderen dat je iets neutraler erin moet gaan staan.” vertelt Babette.

"Ik probeer altijd het hart onder de hardheid te zoeken"

“Ik probeer altijd het hart onder de hardheid te zoeken. Er zit altijd een verlangen, iets zachts onder, wat mensen proberen te beschermen en niet los willen laten. Als je iemand probeert te begrijpen, kun je bijna geen ruzie met mensen krijgen. Niemand heeft het monopolie op de waarheid. Wanneer je dit meeneemt in een gesprek, kan er veel moois uit komen. Natuurlijk is het lastig om je eigen mening uit te schakelen, maar ik probeer het wel. Wanneer ik merk dat iemand boos of gefrustreerd is, dan probeer ik hier altijd anders naar te kijken.”

De mooie kant van vrijwilligerswerk

“Ik kan het iedereen aanraden om vrijwilliger te worden. Van al het vrijwilligerswerk dat ik heb gedaan, heb ik zoveel geleerd. Het is gewoon prachtig om belangeloos iets te kunnen betekenen voor een ander en je krijgt er ook zo veel voor terug. LEVgroep biedt mij als buurtbemiddelaar ook opleidingen en trainingen aan. Ik zou tegen alle vrijwilligers willen zeggen: maak hier gebruik van. Deze kennis kun je als vrijwilliger gebruiken maar ook in de rest van je leven.”

 

Klik hier voor meer informatie over buurtbemiddeling.

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen