buurtbemiddeling
Datum

Een goed gesprek met je buren loont!

Inhoud

Meneer A. belt ons op, de onderburen bonken regelmatig tegen het plafond en kijken hem voor zijn gevoel smerig aan als ze elkaar tegenkomen.

Toen vroeg wat er was gaven de buren bij hem aan dat hij ze zou pesten door bewust extra herrie te maken.

Meneer A. komt zelf uit een moeilijke periode, en merkt dat de situatie hem veel stress geeft. Daardoor reageert hij naar eigen zeggen ook niet erg vriendelijk toen hij in gesprek was met de buren.

We gaan samen in gesprek en verkennen wat zou hij graag willen. Meneer A. twijfelt of een bemiddeling met de buren niet te spannend voor hem is na de botsing op straat, hij is gekwetst dat de buren denken dat hij ze zou pesten.

In ons telefoongesprek is het voor Meneer A. moeilijk om een keuze te maken.

We bieden Meneer A. de optie van een coaching gesprek aan met een van onze bemiddelaars. Die neemt vervolgens in een gesprek alle tijd om zijn gevoel en wensen te verkennen. Welke keuzes heeft Meneer A., welke gevolgen zou iedere keuze kunnen hebben?

De kracht zit in dit gesprek in dat de vrijwillige bemiddelaar echt aansluit bij waar Meneer A. staat: niemand zegt wat de “juiste” keuze is, maar ze verkennen waar Meneer A. staat en waar hij naartoe wil.

In het gesprek blijkt dat Meneer A. toch graag het gesprek aan wil gaan, maar dan wel met een vriend aanwezig die hem gevoelsmatig ondersteuning kan bieden door enkel aanwezig te zijn.

Aan deze aanmelding worden 2 bemiddelaars gekoppeld, die met Meneer A. nogmaals spreken.

Daarna gaan ze bij de onderburen aan de deur, die heel erg open staan voor een bemiddelingsgesprek op een neutrale locatie. Wat blijkt? 

Nu het met Meneer A. wat beter ging danst hij weer in zijn woning. Dit klinkt hard door in de woning van de onderburen. Die hadden niet door dat het dansen was, maar dachten dat meneer ze wilden pesten. Daarom reageerden ze ook zo fel.

Toen de partijen eenmaal met elkaar hierover in gesprek waren kreeg men inzicht in elkaars gedrag, en waren de problemen over de geluidsoverlast en vervelende sfeer zo opgelost!

Voor onze vrijwilligers was het heel mooi om te zien hoe de bemiddeling deze buren hielp om hun communicatie en burenrelatie te verbeteren en daarmee hun leefsituatie.

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen