LEV-vrijwilliger Harm van Zutphen
Datum

Harm van Zutphen, Taalcoach

Inhoud

Harm is 41 jaar en woont met zijn vrouw en drie dochters in Mierlo. Hij werkt bij IBN en is daar ooit begonnen als teamleider  van de kwekerij. Na een omscholing geeft hij nu computer-, taal- en rekenlessen bij IBN, een sociale onderneming voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In zijn vrije tijd sport en leest hij graag. Verder geniet hij van leuke dingen doen met zijn gezin. Harm is sinds september 2020 Taalcoach bij LEVgroep.

De start

Harm heeft lang gezocht naar werk wat écht bij hem past. Na de HAVO heeft hij verschillende agrarische opleidingen gevolgd. Hierdoor kon hij lessen over deze sector gaan geven. Hij merkte dat hij lesgeven leuk vond. Harm besloot hierin verder te gaan en volgde een deeltijdopleiding bij de Pabo.

Na het behalen van zijn diploma kon hij bij IBN aan de slag met het geven van taallessen. Nu, een aantal jaren later doet hij dit nog steeds. “Ik geef nu 16 uur per week les en ben 16 uur per week bezig met organiseren en promoten van de werkzaamheden. Ik heb een mooie afwisseling binnen mijn werkzaamheden”.

Elke vrijdag heeft Harm vrij. “Ik wilde vrijwilligerswerk gaan doen waarbij ik mensen, die bij nul moeten beginnen, verder kan helpen met de Nederlandse taal. Ik kwam in de vakantieperiode terecht bij LEVgroep en kreeg een fijn gesprek over wat de verwachtingen waren. Na dit gesprek ben ik in september gekoppeld aan een Syrisch echtpaar. De bedoeling was dat ik ze elke vrijdag anderhalf uur zou coachen. Hier hebben we ondertussen twee uur van gemaakt. Normaal gesproken staat er een jaar per gezin gepland. Ik weet alleen niet of ik ze dan echt los kan laten.

LEV-vrijwilliger Harm van Zutphen 1

Dromen verwezenlijken

Soms voel ik me echt een té enthousiaste vrijwilliger. Het echtpaar waar ik kom heeft drie keer in de week een inburgeringscursus bij een taalschool in de buurt, ik oefen de lesstof dan met ze of geef ze nieuwe oefeningen. Ik zie veel vooruitgang en dat is erg leuk om te zien. Toch is het vaak nog handen en voeten werk, vooral wanneer je dieper op een onderwerp wil ingaan. Ik geloof er in dat er heel veel taalcontact helpt bij een snelle taalverwerving. Werk kan daarin een hele grote werk spelen. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk passend werk te vinden. Omdat de man van het echtpaar kleermaker was in Syrië, wil hij dat hier ook graag worden. In de taaloefening richten we ons dus ook op die ‘vaktaal’. Dat levert extra motivatie op om te leren

Harm heeft met familie en vrienden ook gesproken over hoe bijzonder hij dit echtpaar vindt en hoe blij hij is dit te mogen doen. “Ik heb via bekenden geld ingezameld om professionele naaimachines te kunnen kopen. Deze worden half juni geleverd en we hopen dan een klein atelier voor hem te realiseren. Het is voor de man van het echtpaar echt een droom om ooit zijn eigen atelier te hebben in Nederland.”

Leergierig

Ook nu in coronatijd gaat het gewoon door. Het echtpaar is erg oplettend en Harm legt de situatie met betrekking tot de maatregelen uit, zodat ze op de hoogte zijn. “Deze mensen hebben best weinig contacten, nu met corona al helemaal. Ze hebben echt het lef om iemand aan te durven spreken, dus zonder corona hadden ze nog meer mensen kunnen leren kennen.

"Het spreekt mij aan om mensen te helpen die het was lastiger hebben"

Het spreekt mij aan om mensen te helpen die het wat lastiger hebben. Dat geldt voor mijn werk én mijn vrijwilligerswerk. De actie met de naaimachines, heeft echt mijn ogen geopend. Bij IBN zijn we sinds vorig jaar bezig met het oefenen van taal binnen de vakgebieden. Ik ben toen de opleiding tot docent NT2 (Nederlands als tweede taal) bij Fontys gaan volgen. Dit sluit aan bij mijn werk. Nu komt eigenlijk alles mooi samen. Ik leer dingen die ik meteen kan toepassen tijdens in mijn werk en vrijwilligerswerk.

Het is mooi om te zien hoe optimistisch het echtpaar is. Ze hebben zoveel meegemaakt tijdens hun vlucht en ondanks al het verdriet zijn ze altijd heel opgewekt. Ook zijn ze erg gemotiveerd en heel leergierig. Zo hebben we een tijdje geleden geoefend met het invullen van persoonlijke informatie voor formulieren. Daarna werd er aan mij gevraagd of ik dit kon plastificeren, zodat ze het mee konden nemen en in de praktijk kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld als ze bij de gemeente of huisarts gegevens moeten invullen.” vertelt Harm.

Vrijwilliger bij LEV

Harm is blij met LEVgroep. “Ik vind dat ze de inzet van vrijwilligers écht waarderen. Voor mij is het leuk om bezig te zijn met taal en LEVgroep pakt het heel professioneel aan. Ik kon snel starten als vrijwilliger en ze vragen tussendoor ook hoe het gaat. Ik zou dan ook iedere vrijwilliger willen meegeven dat ze bij vragen gewoon contact op kunnen nemen met LEVgroep, ze staan echt klaar voor de vrijwilligers.”

Klik hier voor meer informatie over taalmaatjes.

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen