Interview met Nellie van Vlerken

Inhoud

Nellie van Vlerken is ongeveer 15 jaar geleden gestart als vrijwilliger bij de formulierenbrigade. Na al die jaren is ze nog steeds als vrijwilliger actief bij deze dienst. Tijd voor een praatje met Nellie.

In het verleden werkte ik in de boekhouding van diverse bedrijven. Ik wilde meer met mensen werken. Het werk bij de formulierenbrigade is een mooie combinatie voor mij, toch bezig zijn met de cijfers en ook mensen helpen. Dat ligt mij wel. Naast het vrijwilligerswerk werk ik ook parttime in een catering- en specialiteitenwinkel. Heel iets anders dus, maar daarom juist leuk voor de afwisseling.

Het is niet vreemd dat veel mensen moeite hebben met het regelen van hun zaken. Vooral wanneer iemand de Nederlandse taal niet goed beheerst of het niet voldoende beschikt over computervaardigheden, hebben mensen hulp nodig bij administratieve zaken. Voor de formulierenbrigade draai ik elke vrijdagochtend een spreekuur en help ik mensen thuis met hun administratie. Bij het spreekuur komen mensen uit de wijk met allerlei hulpvragen op administratief gebied, zoals hulp bij aanvragen van uitkeringen, het goed regelen van de toeslagen, aangifte inkomstenbelasting, kwijtschelding gemeentelijke belastingen of aanvragen van bijzondere bijstand. Veel zaken gaan via internet, maar er zijn ook nog vaak formulieren op papier die ingevuld moeten worden. Als mensen hulp bij thuisadministratie nodig hebben, ga ik bij hen thuis op bezoek en zorg ik, samen met hen, dat de administratie in orde wordt gemaakt. Alles doornemen en kijken wat bewaard moet worden en wat weg kan en dit ordenen, netjes bij elkaar in een map stoppen. We helpen mensen door het maken van een budgetoverzicht, zodat ze meer inzicht krijgen in hun financiën.
Naast het ordenen van de administratie en het zorgen voor inzicht, kijk ik net als bij het spreekuur of degene bij wie ik ben alles krijgt waar hij of zij recht op heeft. Dat noemen ze een voorzieningen check. Soms kan ik dan mensen helpen met het aanvragen van extra inkomsten. We kijken samen of er zaken voordeliger geregeld kunnen worden, zoals verzekeringen en abonnementen. Vaak zijn er betalingsachterstanden. We maken dan betalingsafspraken met de schuldeisers, zodat er geen verdere problemen ontstaan.

De afspraken voor het spreekuur zijn vaak eenmalig, soms is er een vervolgafspraak nodig.  De hulp bij thuisadministratie duurt meestal wat langer. We kijken wat er nodig is om alles goed te regelen. Soms kan dat in een paar afspraken, soms hebben mensen langere tijd begeleiding nodig. Het doel is om mensen te leren zelf hun financiën op orde te houden.   

Voor het werk is kennis van hoe instanties en overheden werken wel noodzakelijk. En hoe je de zaken aan moet pakken. Daarvoor biedt de LEVgroep trainingen aan. Voordat je zelfstandig aan de slag kunt, loop je eerst mee met ervaren vrijwilligers. Soms weet je zelf ook niet direct hoe je bepaalde zaken moet behandelen, maar je kunt veel vinden op internet. Ook zijn er altijd beroepskrachten van LEVgroep bereikbaar die kunnen helpen wanneer dat nodig is. Bij ons komen mensen met allerlei achtergronden. Het is af en toe moeilijk communiceren, maar dat is een uitdaging.

Mensen kunnen in allerlei omstandigheden verkeren door dingen die hun overkomen. Het is niet zo zwart - wit, niet alles is zoals het lijkt. Je hebt vooroordelen – die hebben we allemaal -, maar je moet niet veroordelen. Er zijn zoveel verschillende verhalen. Dat is eigenlijk ook het meest bijzondere aan het werk. Dat er zoveel verschillende mensen zijn. Heel waardevol.  Van iedereen leer je weer iets. En het is dan wel vrijwilligerswerk, je krijgt er geen geld voor, maar juist wel heel veel voldoening. Mensen zeggen wel eens joh, je zou er betaald voor moeten krijgen. Dat zou fijn zijn. Maar ik vind het fijn dat ik juist op deze manier mijn steentje kan bijdragen aan de maatschappij.

Spreekt het verhaal van Nellie je aan en ben je zelf ook opzoek naar een leuk vrijwilligerswerk waarbij je iemand echt vooruit helpt? Neem telefonisch contact op via 0492-598989 of stuur een mailtje naar FBhelmond@levgroep.nl