Lokaal Mantelzorgnieuws Helmond

Infopunt Mantelzorg:

informatie, ondersteuning en ontmoeting

Mantelzorgers kunnen hier terecht voor informatie over ondersteuningsmogelijkheden en een persoonlijk gesprek met een mantelzorgmakelaar. Geen vragen, maar wel behoefte aan een luisterend oor? Dat kan ook, elke mantelzorger is van harte welkom! 

Het Infopunt Mantelzorg is iedere dinsdag van 14.00-16.00 in de Bibliotheek in het centrum van Helmond, Watermolenwal 11. Mantelzorgmakelaar Irene Meulendijks kent de weg in het doolhof van het zorglandschap, is bekend met de actuele wet- en regelgeving en helpt mantelzorgers weer overzicht te krijgen. 
Naast de mantelzorgmakelaar zijn afwisselend Chantal Cox en Ineke Folgerts aanwezig vanuit het Expertisecentrum Mantelzorg.

De GoedVoorMekaarBox

De GoedVoorMekaarBox is een handig en compleet Helmonds mantelzorg informatiepakket. Het helpt je om als mantelzorger de weg te vinden in wet- en regelgeving, lokale initiatieven én lokale mogelijkheden tot ondersteuning. Je krijgt dit pakket tijdens een GoedVoorMekaarGesprek waarin de mantelzorgcoach samen  met jou kijkt naar jouw situatie. Misschien zijn hierin wel verbeteringen en oplossingen mogelijk.

Lotgenotencontactgroepen Helmond

Ben jij een mantelzorger die zorgt voor iemand met dementie, Parkinson of NAH en ben je op zoek naar een plek met gelijkgestemden en zou je je verhaal wel eens willen delen, ervaringen uit willen wisselen of ben je benieuwd naar de verhalen en tips van andere mantelzorgers? Kom dan eens naar één van de lotgenotengroepen in Helmond. Meer inforamtie vind je op Lotgenotengroepen

Vrijwillige Terminale Zorg

De Vrijwillige Terminale Thuiszorg is er voor hulp in de laatste levensfase. Wordt de verzorging thuis van een ziek familielid of geliefde te zwaar, dan zijn onze vrijwilligers er om ondersteuning te geven. De ondersteuning kan bestaan uit aanwezigheid van enkele dagdelen, persoonlijke verzorging, waken bij de zieke, ondersteunen van partner, familie en vrienden. Zie voor meer informatie Vrijwillige Terminale Zorg

 


Training Stap naar Verandering


Loop je steeds tegen dezelfde problemen aan? Bv qua financiën, relaties of contacten met anderen. Het kan lastig zijn om dit in je eentje te doorbreken. In de training stap naar verandering leer je om met meer zelfvertrouwen met deze situaties om te gaan en je weg te vinden naar oplossingen

Wat is Stap naar verandering?

Een laagdrempelige training waarbij je in een groep werkt aan je zelfvertrouwen, voor jezelf opkomen, bewustwording en je probleemoplossende vaardigheden. Het kan prettig zijn om onder begeleiding van een professional samen met anderen te praten, iets te oefenen, te leren van elkaar en tot oplossingen te komen. Vaak is een intensief hulpverleningstraject dan helemaal niet 

Welke thema’s komen er aan bod?

  • Geloven in je eigen kunnen
  • Minder piekeren en negatief denken
  • Oefenen in zelfvertrouwen
  • Omgaan met stress en ontspanning
  • Grenzen stellen
  • Je laten ondersteunen door je omgeving

Voor wie: Voor iedereen van 18 jaar en ouder die graag wil gaan werken aan zelfvertrouwen en zijn probleem oplossend vermogen leren vergroten.
Kosten: Deelname is gratis
Hoe vaak:  8 bijeenkomsten van 2 uur en de mogelijk nden in voorjaar 2024.
Aanmelden: groepswerk@sthelmond.nl
Meer informatie: bel met Conny Verstegen 06 48 60 44 91 of Brenda Houwen 06 21 90 70 15
 

Cursus Omgaan met Parkinson voor naasten

Voor naasten en mantelzorgers van mensen met de ziekte van Parkinson of een vorm van Parkinsonisme.
In deze workshop wisselen theorie en praktijk elkaar af. De bijeenkomst start met achtergrondinformatie over omgaan met een naaste met Parkinson of Parkinsonisme. Daarna ga je samen met de andere cursisten aan de slag met praktische opdrachten en oefeningen. Je krijgt concrete handvatten om beter met de parkinson/parkinsonisme van je naaste om te gaan.

Focussen op wat je wél kunt, dat is waar het bij deze workshop allemaal om draait.
Gun het jezelf!

  • Aanvang: Datum en tijdstip nog nader te bepalen (waarschijnlijk in januari)
  • Locatie: LEVgroep, Penningstraat 55 in Helmond
  • Kosten: Gratis
     

Workshop Hoe gaat het nu met jou?

Voor naasten/mantelzorgers van mensen met psychische problemen.Als je naaste/mantelzorger bent van iemand met psychische problemen gaat er veel aandacht uit naar die persoon. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met jou? Op deze interactieve avond staan we stil bij de vraag wat de zorgsituatie met jou doet en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Want hoe doe je dat eigenlijk? De avond wordt geleid door de organisatie Naasten in zicht.

  • Datum en tijdstip: Nog nader te bepalen, waarschijnlijk in februari / maart (verspreid over twee avonden).
  • Locatie: LEVGroep, Penningstraat 55 Helmond
  • Kosten: Gratis voor deelnemers
  • Aanmelden of meer informatie: 
    Ineke Folgerts ineke.folgerts@levgroep.nl 
    Tel: 06 34 16 48 90 
    Chantal Cox chantal.cox@levgroep.nl
    Tel: 06 89 97 40 75
     

Loop eens een Ommetje!

Ommetjes, kuiertjes of rondwandelingen. Noem het zoals je wilt, maar gezond is het zeker. En als je het niet alleen doet: supergezellig! Dus bel aan bij je buurvrouw, opa of oude vriend(in) en start je gesprek met: ‘Ik ga graag een rondje om-met-je, ga je mee?’

Helmondse Ommetjes
Het Ommetje is een route van ongeveer 2,5 kilometer door een wijk in Helmond. Onderweg voer je een aantal beweegoefeningen uit, voor wat extra beweging en variatie. Het lopen van een Ommetje wordt extra leuk als je iemand met je mee vraagt. Zeker als je weet dat die persoon verlegen zit om een praatje en eens nodig de deur uit moet. Wij noemen dit het ‘om-met-je’.
Meer informatie op JIBB+