mantelzorg dementie
Datum

Expertisecentrum Mantelzorg

Inhoud

Een mantelzorger heeft via Google de weg naar het Expertisecentrum gevonden. Mevrouw zorgt voor haar man met dementie. De zorg wordt steeds zwaarder en mevrouw huilt aan de telefoon dat ze het steeds moeilijker volhoudt. Haar man is veranderd van karakter en gedraagt zich agressief. Ze vraagt onze hulp.

Vanuit het Expertisecentrum pakken we geen individuele casussen op. We schrijven haar wel in als mantelzorger, zodat ze de nieuwsbrief ontvangt en op de hoogte is van de  trainingen en activiteiten door het jaar heen. Telefonisch regelen we dat ze meteen wordt ingeschreven voor de training "Omgaan met dementie voor mantelzorgers". Verder overweegt ze om aan te sluiten bij de lotgenotengroep Mantelzorgers Dementie. Mevrouw geeft echter aan dat er meer nodig is. Ze voelt dat de dagelijkse zorg haar te veel wordt. Onze inschatting is dat ze baat heeft bij een persoonlijk gesprek, waarin op een rijtje gezet wordt waar ze allemaal tegenaan loopt en hoe ze daarin ondersteund kan worden.

Omdat er meer persoonlijke ondersteuning nodig is om zaken op de rit te krijgen denken we dat mevrouw op haar plek is bij Sociale Teams Helmond (STH). We leggen uit hoe ze met hen contact kan opnemen. Daarnaast is ook het inschakelen van een mantelzorgmakelaar een optie. Mevrouw blijkt hiervoor verzekerd te zijn in haar aanvullende zorgverzekering.

Mevrouw kan terecht bij STH. Er blijkt echter wel onduidelijkheid bij hen over wat wij kunnen betekenen in een dergelijke situatie. Dat wij enkel collectieve ondersteuning bieden is te weinig bekend. Als Expertisecentrum mogen we nog veel meer uitdragen wat we wel en niet doen voor individuele mantelzorgers.

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen