maatschappelijke stage 2022 helmond voor elkaar
Datum

Maatschappelijke stage; Leerzame werkervaring in de bediening voor ouderen!

Inhoud

Een scholier verneemt dat hij 30 uur stage gaat lopen in het komende schooljaar. Hij ziet de toegevoegde waarde van vrijwillige inzet niet, aangezien hij er niet voor betaald krijgt. Liever gaat hij gewoon werken, want dan krijgt hij tenminste betaald.

De opmerkingen geven ruimte tot gesprek. Het blijkt dat hij een betaald baantje in een spoelkeuken heeft. Hij wil liever in de bediening werken, maar krijgt daar geen gelegenheid voor. We praten over een stageplek in een verzorgingshuis, waar hij stage kan lopen in de bediening en voor ouderen taart en koffie kan bedienen en bestellingen voor frietjes e.d. op kan nemen. Met deze werkervaring kan hij weer terug naar zijn baas en aantonen dat hij gekwalificeerd is. Hij reageert enthousiast: ”Dat is een super goed idee!!!”

"Werkervaring in de bediening voor ouderen als stagiaire is erg leerzaam én ook goed voor je CV!"

Door bij een jongere te kijken wat zijn intrinsieke motivatie is, wordt er een eerste ingang gecreëerd. Hij heeft er zelf economisch voordeel bij en ondertussen helpt hij ook ouderen en ervaart hij welke impact zijn vrijwillige inzet heeft. En door deze ervaring kan hij dit ook op andere plekken gaan toepassen.

 

Jan van Brabant College over Maatschappelijke Stage Markt op Facebook- 3 oktober 2022:
Wat een positieve energie tijdens de Maatschappelijke Stage Markt!! Goed om te zien dat er al zoveel leerlingen bezig zijn met hun maatschappelijke stage!
Nieuwe ervaringen opdoen, de samenleving op een andere manier leren kennen en ervaren hoe het is om vrijwilligerswerk te doen. De afgelopen twee weken kregen we bezoek van LEVgroep. Zij hebben de vacatures van 'Helmond voor Elkaar' onder de aandacht gebracht bij onze onderbouwleerlingen.

klik hier voor een overzicht van alle beschikbare stage-plekken

Lees hieronder wat andere stagiaires te zeggen hebben over hun ervaring met maatschappelijke stages: 

 • "Ik ben blij dat ik gekozen heb voor de Pastorie. Het is een fijne werkomgeving en hierdoor een fijne ervaring. Ik heb een beter inzicht over werken in de zorg, wat helpt voor mijn keuze over wat ik later wil gaan doen."
   
 • "Het was voor mij een leuke ervaring om zo het Pinksterkamp van mijn vereniging ook eens van een andere kant mee te maken. Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat er zoveel uren van vele verschillende mensen in de voorbereiding van dit kamp zouden zitten. Dit heb ik nu van dichtbij mee kunnen maken. En hier ook nog zelf van geleerd en een deel aan bij kunnen dragen. Het kan goed zijn dat ik dit meerdere jaren wil gaan doen."
   
 • "Ik vond de stage heel leuk, want je krijgt echt een connectie/band met de kinderen. Je leert met kinderen en ouders omgaan en je kan de kinderen ook echt wat bijbrengen want je ziet de kinderen ook steeds beter worden. Ik vond het ook leuk om een training voor te bereiden. Je ziet dan pas echt hoe moeilijk het is en dat je er makkelijker een uur over kan doen om een goede oefening te bedenken. Het klaarzetten en opruimen vond ik iets minder leuk omdat het vaak lang duurden. Ik vond de hele stage erg leuk en leerzaam."
   
 • "Nadat ik daar was gaan kijken mocht ik komen stage lopen. En ik mocht de activiteit bedenken voor de week erna. Ik kreeg al meteen de verantwoordelijkheid om iets leuks te gaan verzinnen. Dat vond ik in het begin wel een beetje moeilijk, want ik had nog nooit eerder iets georganiseerd of voor een grote groep uitgelegd. En vooral dat uitleggen vond ik in het begin best spannend, want ik vind het niet echt fijn om voor een groep te staan. Maar hoe vaker ik dat "moest" doen, hoe makkelijker het ging. En omdat ik de jongeren al beter begon te leren kennen voelde het niet meer als iets ergs."
   
 • "Ik had als taken om activiteiten te bedenken en te organiseren. Ik moest de jongeren helpen als het niet helemaal lukte en gewoon lekker een gesprekje voeren. Ik vond het een hele leuke stageplek. Ik merk dat ik iets socialer ben geworden sinds ik deze stage gedaan heb. Ik durf nu meer een gesprekje uit mezelf te beginnen. En ik vind het minder eng om voor een groep te praten."
   
 • "Mijn tijd daar was waardevol en ik heb er veel van geleerd. Helaas zou het niet echt iets zijn wat ik later als werk zou willen doen. Maar ik heb ervan genoten en vond het gezellig met de mensen waarbij ik was. De mensen daar zijn hoopvol, gelukkig en vol met energie!"
   
 • "Het was een erg leuke ervaring en de kinderen waren super lief. Het zijn kleinere klassen dus je kan elk kind goed leren kennen en dat vond ik ook erg leuk. Ik heb veel geleerd en ook veel ervaring opgedaan voor later. En later wil ik namelijk juffrouw worden en door deze ervaring heb ik al een beetje kunnen leren en zien hoe dat nou echt gaat. 

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen