dagbesteding oudere vrouwen met migratieachtergrond
Datum

Samen Sterker: Een Verhaal van Verbinding en Empowerment

Inhoud

Dagbesteding voor vrouwen met migratieachtergrond
In een levendige bijeenkomst ontmoeten we een overbelaste mantelzorger en haar moeder. Ze heeft de moed verzameld om te ontdekken of de lotgenotengroep iets voor haar moeder kan betekenen. Een drempel weerhield haar, de angst voor geruchten en het delen van persoonlijke verhalen binnen de gemeenschap. Haar verantwoordelijkheidsgevoel voor haar moeder speelde parten: "Ik wil niet dat anderen denken dat ik niet goed voor haar kan zorgen."

henna
 

 

Samen met onze medewerker schuift ze aan de groepstafel. Deelnemers herkennen haar moeder en maken vriendelijk contact. Onze medewerker vraagt aan een ervaren deelnemer waarom ze elke week naar de groep komt en wat ze ervan krijgt. Met een warme glimlach zegt ze: "Deze middag betekent alles voor me. Ik heb iets om naar uit te kijken, even weg van huis, en kan hier gezellig praten. Ik voel me minder eenzaam." Een andere deelneemster knikt instemmend: "Hier zijn we onszelf, vrouwen die dezelfde uitdagingen kennen. Het is een veilige plek waar we begrepen worden." Een vrijwilligster, de gastvrouw, voegt eraan toe: "Voor velen is dit uitje een hoogtepunt. We eten samen, delen verhalen uit ons thuisland en steunen elkaar. Wanneer iemand hulp nodig heeft, proberen we samen oplossingen te vinden. Wafae staat altijd klaar om te helpen. Maar het draait vooral om gezelligheid en ontspanning." Een deelneemster zegt lachend: "Op maandagmiddag zeg ik tegen mijn kinderen dat ik geen tijd voor ze heb. Dit is mijn moment!"

Onze medewerker wilde de mantelzorger en haar moeder laten zien hoeveel waarde de persoonlijke verhalen in de groep hebben. Ze wilden hen geruststellen dat deze bijeenkomsten ook een manier zijn om voor haar moeder te zorgen.

Sinds die dag bezoekt de moeder van de mantelzorger trouw de bijeenkomsten. Eerst samen met haar dochter, daarna zelfstandig met haar scootmobiel. De positieve ervaring van de mantelzorger heeft andere vrouwen in haar netwerk aangemoedigd om ook een kijkje te nemen. Mond-tot-mondreclame heeft zijn werk gedaan en de groep groeit met nieuwe deelnemers.

Samen zijn we sterker. Dit verhaal van verbinding en empowerment inspireert ons om anderen aan te moedigen zich aan te sluiten bij dit warme en ondersteunende netwerk.

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen